tisdag 9 augusti 2011

Vad är perfektionism?

Elizabeth Gummesson kunde sätta huvudet på spiken. Yes. Där satt den. Helt otroligt!
Redan på sidan 9 hade jag hittat hem:

"Vad är perfektionism?
* En föreställning om att ingenting du gör någonsin duger, ingenting är tillräckligt bra, ingenting är good enough enligt dina egna eller andras förväntningar.

* En strävan att alltid vara bäst, alltid nå din idealbild, alltid vinna. Det är ingen idé att ens försöka om inte förstaplatsen är garanterad.

                             

* En fruktan för att göra misstag - ett misstag är inte bara en enskild händelse utan ett bevis på att ditt värde som människa minskar. Misstag är oacceptabla, misstag är bara för förlorare.

* En föreställning om att du måste vara perfekt och göra allting perfekt, helst inom livets alla områden.

* En fokusering på prestation i stället för person, alla dina handlingar kopplas direkt till din person - du är dina prestationer i stället för att du är din personlighet. Det betyder att du värdesätter dig själv efter dina prestationer.

Ordet perfektionism kommer från latinet och betyder fullbordande eller fullkomnande och beskrivs i ordböckerna som överdriven noggrannhet med arbete, hygien, kläder med mera.

En perfektionist är enligt samma källor en människa som vill att allt i hennes liv och omkring henne ska vara perfekt, och som inte accepterar felaktigheter eller misslyckanden, alldeles särskilt accepterar hon inga fel i sitt eget agerande.
Accepterar inga fel. Överhuvudtaget. Någonsin.
Det är helt omöjligt, det förstår vi alla rent förnuftsmässigt. Det finns inte en enda människa som gör allting pefekt hela tiden inom alla livets områden - jobb, hem, familj, släkt, kärlek, vänner, ekonomi, fritid, personlig utveckling, utseende, kropp, hälsa - perfekt hela tiden utan att någonsin göra mindre, fel, halvhjärtat, till 70 procent, ofullkomligt.
Den människan finns inte. Och visst är det tur?"

Det visade sig att jag hade hittat min egen bibel.

"Breathe. Let go. And remind yourself that this very moment is the only one you know you have for sure."
Oprah Winfrey, amerikansk programledare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar