onsdag 28 mars 2012

Så främjas kvinnors företagande

Jag läste en ledare i Falu-Kuriren för några veckor sedan. Den handlade om den nya centerledaren Annie Lööf  och hennes tankar kring kvinnlig företagsamhet. Artikeln är publicerad den 7 mars, inför den internationella kvinnodagen den 8 mars. Hade artikeln varit publicerad den 8 februari hade jag troligen inte ens lagt märke till den, då läste jag mest artiklar om vart i all världen den svenska skolan är på väg. Eftersom jag nu med stor iver i stället är på väg in i småföretagarbranschen, ser jag plötsligt artiklar och annonser jag aldrig lagt märke till förut. Man kan säga att världen har öppnat sig på ett förunderligt sätt.

Fanns den här världen innan den 1 mars 2012?

-----
Jag citerar ledaren:

" Den som lyssnar på näringsminister Annie Lööf (C) får lätt känslan att f-skatt är fribiljetten till lyckoriket. Framför allt kvinnor uppmuntras att lämna sina monotona arbeten i offentlig sektor för att finna lyckan i företagandet. (min kursivering)
   Företagarnas jämställdhetsindex visar hur andelen kvinnliga företagare ökat från 28,3 procent år 2005 till 29,4 procent 2012. Till en kostnad av nästan en miljard har Näringsdepartementet bidragit till att höja kvinnors andel av företagandet med en procentenhet. Med hjälp av 800 ambassadörer i olika branscher tycks utgångspunkten vara att kvinnors sätt att bedriva affärer biologiskt skiljer sig från mäns. Och att kvinnliga företagare behöver mer stöd av samhället för att hitta en lämplig affärsidé.
  Utifrån ett jämställdhetsperspektiv brukar Annie Lööfs företrädare Maud Olofsson lyfta fram hur
220 000 svenskar är företagare på hel- eller deltid. Betydligt mer intressant är hur många kvinnliga företagare som kan leva på sitt företag utan att vara beroende av ytterligare en inkomst.
  Ett sätt att markera stöd för internationella kvinnodagen vore att lyfta diskussionen kring arbetsgivaravgifter och ett socialförsäkringssystem anpassat för småföretagande. Fortsatta regelförenklingar gynnar alla företagare.

Pernilla Ohlin


---------

Artikelförfattaren har verkligen rätt i en sak: Det är INTE lätt att starta företag. Det har visat sig vara en snårskog av byråkrati och regler som så här till en början känns omöjliga att få grepp om.

Men det gäller att skynda långsamt, att ta en sak i taget, så ordnar det här med företagandet sig nog allt eftersom. För om man som nyföretagare råkar göra fel lite ibland, bland all den uppsjö av pappersexercis som framöver ska lämnas in till alla möjliga och omöjliga myndigheter, så tror jag att det är helt OK. Jag har faktiskt lärt mig nu att det är OK att göra misstag ibland. Helt OK.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar